Değer Kaybı Davası
ARAÇ DEĞER KAYBI
Araç değer kaybı, kaza sebebiyle onarım gören araçların ikinci el piyasa değerlerinde meydana gelen maddi kaybı ifade eder.
Aracınız kazada herhangi bir hasar görmüşse tamamen ve en düzgün şekilde tamir edilmiş olsa dahi aracınızda değer kaybı oluşur. Zira “hasar kaydı” baki kalmaktadır. Bu konuda dikkat edilmesi gereken husus hasar gören bölgenin hiç onarım görmemiş ya da benzer nitelikte bir onarım görmemiş olmasıdır.
Araç değer kaybı tazminatından kazada kusurlu bulunan tarafın araç sahibi, sürücüsü ve trafik sigortası müteselsil ve müştereken sorumludur. Araç sahibi ile sürücüsünün sorumluluğu ile trafik sigortacısının sorumlulukları ayrı ayrı irdelenecektir.
ARAÇ DEĞER KAYBI NASIL HESAPLANIR?
Araç değer kaybı hesaplamasında hasar gören aracın;
- Hasar Geçmişi Ve Niteliği,
- Kilometresi,
- Marka Ve Model Bilgisi,
- Üretim Yılı,
- Trafiğe Çıkış Tarihi,
- Pazar Değeri,
Gibi birçok faktör dikkate alınarak değer kaybı hesaplaması yapılır.
ARAÇ DEĞER KAYBINDA YARGITAY’A VE KTK’YA GÖRE TARAFLARIN SORUMLULUKLARI
Değer kaybının tahsili sadece araç sürücüsü ve ruhsat sahibine yöneltiğinde Yargıtay 17. HD’sinin kararlarına göre “serbest piyasa şartları”na göre oluşan değer kaybı hesaplanmakta olup, araç sigortacısı şirkete yöneltildiğinde ise Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Genel Şartları’ ndaki formüle göre teknik hesaplama yapılmaktadır.
ARAÇ DEĞER KAYBI NASIL TAHSİL EDİLİR?
Araç değer kaybı tazminatından kazada kusuru bulunan tarafın araç sahibi, sürücü ve trafik sigortası müteselsil ve müştereken sorumludur.
Kara araçları branşında sorumlulardan herhangi birine ya da tümüne birden dava açabilirsiniz. Sigorta şirketlerine dava açmadan önce arabuluculuk yolu tüketilmesi gerekirken, arabuluculuk yolunu tüketmeden Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurarak araç değer kaybı tazminatını tahsil edilebilmektedir.
ARAÇ DEĞER KAYBI ZAMAN AŞIMI SÜRESİ
Genel kural olarak araç değer kaybı davalarında zaman aşımı süresi 2 yıldır. Ancak gerçekleşen trafik kazasında yaralanma oluşmuşsa 8 yıl, ölüm olayı mevcutsa 15 yıl içerisinde değer kaybı davası ve ferileri talep edilebilecektir. Zamanaşımı süresi kaza tarihinden itibaren başlamaktadır.
Av. Uğur Özyurt